Skvělý lowcarb dezert od Kateřiny Tiché, děkujeme :)
- 35m
 - 12 porcí
 - středně obtížné
 
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
| 
										
																				 250 ml  | 
									250 ml | 
| 
										
																				 4 lžíce  | 
									4 lžíce | 
| 
										
																				 80 g  | 
									80 g | 
| 
										
																				 3 lžíce  | 
									3 lžíce | 
| 
										
																				 1 špetka  | 
									1 špetka | 
| 
										
																				 0,2 lžičky  | 
									0,2 lžičky | 
| 
										
																				 1 lžička  | 
									1 lžička | 
| 
										
																				 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										
																				 1 lžíce  | 
									1 lžíce | 
| 
										
																				 500 g  | 
									500 g | 
Postup přípravy
- 
																													
❶ vymažeme koláčovou formu, zapneme troubu na 190°C
 - 
																													
❷ rozklepneme do mísy vejce, přidáme sůl, mléko a vanilku – metličkou rozkvedláme a postupně přisypáváme mouky smíchané s cukrem a skořicí, až to máme pěkně pokupě, bez hrudek, bez žmolků, bez cucků; vlijeme do formy (je to opravdu tekutina – neděste se – páč já se trochu podivovala..., ale vejce se během pečení vysráží a celé to ztuhne)
 - 
																													
❸ poklademe švestkami řeznou stranou vzhůru a šoupneme do trouby na cca 1/2 hodinky; ke konci pečení si rozehřejeme máslo a přidáme do něj rum
 - 
																													
❹ upečený koláč potřeme pěkně švestičku po švestičce a cestičku mezi nimi po cestičce rumovým máslem, necháme vychladnout a modlíme se, abychom se rozdělili...
 - 
																													
tipy:
*dá se dělat z jakéhokoli ovoce, populární je to s hruškami
*původní recept obsahoval prostě 80 g hladké mouky, což jsem experimentálně rozdělila na uvedené – ta maková je ke švestkám naprosto boží!; ještě jsem měla v ruce kaštanovou (ale má o něco víc sach než cizrna), dá se jistě použít jakákoli jiná (ale za ořechové neručím...), mně to vyšlo napoprvé takto a bylo to opravdu skvělé
*oproti neLC origoši jsem snížila množství mlíka, páč jsem vyhodnotila, že ty "naše" mouky prostě tolik nenasajou, tak aby to ve výsledku nebyla plovárna... a nebyla!
*a určitě se dá použít sypký "cukr" – já ho neměla a taky na cajk
 
Makronutrienty
60%
15%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 456 kJ | 356 kJ | 
| Kalorická hodnota | 109 kcal | 85,2 kcal | 
| 
							Sacharidy
															 z toho cukry  | 
						
							13,6 g
															 6,84 g  | 
						
							10,6 g
															 5,35 g  | 
					
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,36 SVJ | 1,06 SVJ | 
| 
							Tuky
															 z toho nasycené mastné kyseliny  | 
						
							5,65 g
															 1,57 g  | 
						
							4,41 g
															 1,23 g  | 
					
| Bílkoviny | 3,52 g | 2,75 g | 
| Sůl | 0,155 g | 0,121 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
 - 7. Mléko a výrobky z něj
 
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

																							
							
							
							












