Lze udělat sladký dezert bezlepkově a navíc i bez cukru? Možné je všechno! Pokud máte chuť na sladké, ale hledáte něco zdravého, vyzkoušejte tento recept. Mák je navíc skvělý zdroj vápníků, má ho v sobě dokonce několikanásobně více než kravské méko.
- 50m
 - 24 porcí
 - středně obtížné
 
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
| 
										
																				 500 g  | 
									500 g | 
| 
										
																				 1 kus  | 
									1 kus | 
| 
										
																				 250 ml  | 
									250 ml | 
| 
										
																				 250 g  | 
									250 g | 
| 
										
																				 80 ml  | 
									80 ml | 
| 
										
																				 250 g  | 
									250 g | 
| 
										
																				 200 g  | 
									200 g | 
| 
										
																				 1 lžíce  | 
									1 lžíce | 
| 
										
																				 0,5 lžíce  | 
									0,5 lžíce | 
| Poleva | |
| 
										
																				 0,3 hrnku  | 
									0,3 hrnku | 
| 
										
																				 3 lžíce  | 
									3 lžíce | 
| 
										
																				 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										 kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce  | 
									3 lžíce | 
Postup přípravy
- 
																													
Jablka nastrouháme nahrubo (můžou být i se slupkou) a zalejeme je citrónovou šťávou. Smícháme datle namočené a rozmíchané v rostlinným mléku, olej a pohankovou mouku. Dále přidáme mleté lněné semínko a mletý mák. Všechno důkladně zamícháme vidličkou.
 - 
																													
Na plech doporučuji použít pečící papír. Pečeme cca 25-30 minut na 180°C. Necháme vystydnout a připravíme polevu. Kokosový olej rozpustíme, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Udělat lze i klasickou polevu z rozpouštěné čokolády a vody/rostlinného mléka.
 
Makronutrienty
67%
9%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 986 kJ | 722 kJ | 
| Kalorická hodnota | 236 kcal | 172 kcal | 
| 
							Sacharidy
															 z toho cukry  | 
						
							32,3 g
															 11,7 g  | 
						
							23,6 g
															 8,56 g  | 
					
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,23 SVJ | 2,36 SVJ | 
| 
							Tuky
															 z toho nasycené mastné kyseliny  | 
						
							11,8 g
															 2,63 g  | 
						
							8,65 g
															 1,93 g  | 
					
| Bílkoviny | 4,31 g | 3,16 g | 
| Sůl | 0,14 g | 0,102 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
 - 3. Vejce a výrobky z nich
 - 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
 - 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
 - 7. Mléko a výrobky z něj
 - 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
 - 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
 
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

																							
							
							
							












