Tento mandlový dort je přirozeně bezlepkový a velmi snadno ho připravíte také bez laktózy, pokud nahradíte smetanu v krému například kokosovým mlékem. Pokud dále nahradíte cukr jiným vaším oblíbeným sladidlem, můžete mít dort také ve verzi vhodné pro paleo, low carb či keto stravování.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
150 g |
150 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Dáme předehřát troubu na 180 °C a začneme přípravou těsta. Z bílků se špetkou soli si vyšleháme sníh. Za stálého šlehání k němu postupně přidáváme med nebo jiné zvolené sladidlo. Poté do sněhu opatrně vmícháme mleté mandle.
-
Těsto rozdělíme na dvě části a upečeme dvě stejně velké placky o průměru 20 cm. Nejjednodušší způsob je použít dvě stejně velké dortové formy. Pokud nemáte, stačí podle jedné dortové formy či jiného vzoru vytvořit dvě stejně velké placky na plech vyložený pečícím papírem. Těsto drží pohromadě a nerozpadne se, sama tento způsob využívám. Zároveň je možné upéct jeden dort, který následně po vychladnutí rozkrojíte. Počítejte však s tím, že je těsto dost tenké, chce to tedy poměrně přesný řez. Také doporučuji v tomto případě protáhnout dobu pečení cca o 5 minut.
-
Těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut.
Mezitím si připravíme krém. Žloutky, med, kokosové mléko a vanilkový extrakt smícháme v malém hrnci pomocí metličky. Poté vaříme na velmi mírném stupni po dobu 5-10 minut, dokud nám krém nezhoustne. Přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala krému, a necháme zcela vychladnout.
-
Dále si na pánvi na mírném plameni krátce opražíme plátky mandlí (cca 5 minut). Mandle pravidelně míchejte, aby se vám nespálily.
-
Jakmile máme vychladlý korpus i krém, můžeme se pustit do finálního dortu. Nejprve si vyšleháme máslo, do kterého následně za stálého šlehání postupně přidáváme připravený krém. Poté částí hotového krému potřeme jeden korpus a přiklopíme druhým. Zbytkem krému potřeme dort z vrchu i dokola a posypeme plátky mandlí. Hotový dort necháme před podáváním vychladnout v lednici cca 2 hodiny.
Makronutrienty
24%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 740 kJ | 738 kJ |
Kalorická hodnota | 416 kcal | 176 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,5 g
1,88 g |
6,56 g
0,796 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,55 SVJ | 0,656 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,4 g
15,6 g |
15,9 g
6,64 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 4,41 g |
Sůl | 0,295 g | 0,125 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů