Nadýchaný sněhový dezert, na zimu jako dělaný...ke kávě :)
Děkujeme Kateřině Tiché za krásný recept :)
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžičky |
2 lžičky |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
400 g |
400 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
Ještě | |
amaretto, likér s mandlovou příchutí 50 ml |
50 ml |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
3 vejce šlehat na vysoké otáčky10 minut se špetkou soli a 1 PL erythritolu - vznikne světlá hustá pěna; do ní přišlehat na menší otáčky 2 PL kokomouky + 1 PL kokosu + 1 ČL prdopu bez fosfátů - nalít na papír na plech a péct cca 10 minut na 180°C v předehřáté troubě.
-
Šlehačku ušleháme na 3/4, přišleháme 2 paloučky, jednu velkou zakysanou smetanu a kokosu tak, aby vznikl hutný, ale načechraný (to ta šlehačka) krém.
-
Pekla jsem dva pláty korpusů (mám malý plech, jistě by šlo z jednoho velkého třeba na tři pláty - fantazii se meze nekladou)
-
Vychladlé pláty rozříznout napůl = máme 4 patra dezertu, která si nasucho ořízneme do stejného rozměru (je to pak jednodušší pro výsledný efekt), a postupně POTŘEME MAŠLOVAČKOU AMARETTEM (mandlovým likérem, stačilo asi O,5 dcl) plát, navrstvíme krém, plát - likér - krém, navrch a dokola krém. dozdobíme - zde mandlové hranolky a kokosové lupínky
-
Pokud nemáte amaretto, klidně postačí rum; dáte-li jiný likér - třeba višňovku, dozdobte višněmi - zkrátka variant je mnoho, mne uspokojila tahle kombinace hořkého mandláku se sladkostí kokosu
Makronutrienty
17%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 410 kJ | 1 558 kJ |
Kalorická hodnota | 337 kcal | 372 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,62 g
4,74 g |
8,42 g
5,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,762 SVJ | 0,842 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,7 g
13,2 g |
33,9 g
14,6 g |
Bílkoviny | 6,83 g | 7,55 g |
Sůl | 0,415 g | 0,458 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů