Dlouho jsem hledala recept jak udělat vynikající polévku z rajčat. A tady je. Je trošku náročnějčí na čas, ale věřte tomu, stojí to zato.
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
500 g |
500 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut (po cca 25 radši zkontrolujte, zda se něco nepřipaluje).
-
Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte 500 ml vody a 1 kostka zeleninového vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
-
Podle sladkosti a druhu rajčat přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, příp. dalším cukrem.
-
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekový chleba. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky. V misce smíchejte olivový olej s rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril nebo do trouby, dokud nejsou do zlatova a do křupava opečené.
Polévku ozdobte lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.
Makronutrienty
45%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 301 kJ | 672 kJ |
Kalorická hodnota | 72 kcal | 161 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,46 g
3,29 g |
12,2 g
7,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,546 SVJ | 1,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,6 g
0,835 g |
12,5 g
1,86 g |
Bílkoviny | 0,995 g | 2,22 g |
Sůl | 0,895 g | 2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů