Vynikající a zdravá španělská polévka, která je ideální do horkých dnů, neboť se podává studená.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 800 g |
800 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 ml |
100 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs provensálské bylinky 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Stranou si dáme kousek papriky, okurky a cibule a nakrájíme na kostičky. Tyto kousky poslouží jako sypání při servírování. Zbytek zeleniny spolu s rajčaty a česnekem vhodíme do mixéru, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme olivový olej, balzamikový ocet a případné též červené víno. Vše pečlivě rozmixujeme a poté dáme vychladit do ledničky.
-
Každou porci posypeme kousky papriky, okurky a cibule (na posypání je ideální jarní) a ozdobíme trochou provensálského koření a balzamikovou redukcí.
Podáváme s čerstvou či grilovanou nakrájenou bagetou. Ve zvláště horkých dnech můžeme do polévky přidat také led.
Makronutrienty
65%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 184 kJ | 818 kJ |
Kalorická hodnota | 44,1 kcal | 196 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,76 g
2,89 g |
25,6 g
12,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,576 SVJ | 2,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,94 g
0,289 g |
8,59 g
1,28 g |
Bílkoviny | 1,17 g | 5,18 g |
Sůl | 0,213 g | 0,943 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů