
Lehký a rychlý nepečený tvarohový dort. Je hotový během několika minut. Dort si můžete ještě zjednodušit tím, že vynecháte korpus a místo želatiny ovoce jen rozmixujete a použijete jej při podávání jako přeliv. Forma průměr 25 cm. Dobrou chuť :).
- 20m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Tvarohový krém | |
Použili jsme jemný hrudkovitý tvaroh (Lidl), lze nahradit tvrdým tvarohem např. z Kauflandu - značka Jarmark, který má 22g bílkovin/100g - tvar trojúhelníku se zaoblenými rohy (nebo jiný výrobce). 250 g |
250 g |
vanička 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
místo části jogurtu lze použít zakysanou smetanu 240 g |
240 g |
1 lžička |
1 lžička |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 15 g |
15 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
kostka 250 g |
250 g |
Jahodová želetina | |
250 g |
250 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na korpus umixujeme v sekáčku a natlačíme do formy vyložené pečícím papírem. My jsme papír dali pouze na dno formy, boky vymazali troškou másla a vysypali boky trochou mletých oříšků (lze použít mandle, kokos). Vychlazenou šlehačku pomalu umixujeme do tuha. Hrudkovitý tvaroh rozdrobíme do jiné misky a vymícháme s ostatními surovinami na hladký krém, nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Dochutíme.
-
Na korpus rozprostřeme tvarohový krém. Polovinu ovoce nakrájíme na kousky a poklademe na krém. Zbylé ovoce rozmixujeme, naředíme vodou a použijeme na želatinu - řídíme se návodem výrobce želatiny. Dort dáme ztuhnout na několik hodin do lednice - nejlépe přes noc.
-
Tip: Horní želatinovou vrstvu lze nahradit ovocným pyré (ovoce rozmixovat a dort jím přelít při podávání). Místo jahod použijte jiné ovoce, které máte rádi - např. borůvky, ostružiny, maliny apod.
Makronutrienty
20%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 892 kJ | 1 512 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 361 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,5 g
3,39 g |
11 g
5,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,65 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,6 g
6,83 g |
29,8 g
11,6 g |
Bílkoviny | 8,77 g | 14,9 g |
Sůl | 0,072 g | 0,123 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů