Luxusní low carb (LC), chutná jako korpus na Sachr dort!
Nedávno jsem si všimla, že jemně mleté sladidlo se chová s vejci podobně jako cukr.
A to je základ tohoto receptu, který bez sladidla fungovat nebude.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
5 kusů |
5 kusů |
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Poleva | |
100 g |
100 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si formu cca 25 x 10 cm.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Dno chlebíčkové formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.
-
Čokoládu a máslo rozehřejeme.
Promícháme a necháme vychladnout.
Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala.
-
Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.
Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté.
-
Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.
-
Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř.
Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a nechlebík překlopíme na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravíme si polevu.
-
Čokoládu dáme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme chvilku stát, pak vymícháme do hladké emulze. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak polijeme nechlebík.
Doporučuji strčit do lednice, ať poleva co nejdřív ztuhne a můžeme ochutnat.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
31%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 578 kJ | 1 053 kJ |
Kalorická hodnota | 377 kcal | 252 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,1 g
7,03 g |
12,1 g
4,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,81 SVJ | 1,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32 g
14,5 g |
21,4 g
9,65 g |
Bílkoviny | 8,82 g | 5,88 g |
Sůl | 0,459 g | 0,306 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů