Efektní a moc dobrý lowcarb dezert, třeba na Velikonoce...
Další recepty můžete sledovat i zde:
https://www.instagram.com/p/CccfFF-sqVe/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
- 40m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mražený špenát listový, řezaný 450 g |
450 g |
8 kusů |
8 kusů |
2 hrnky |
2 hrnky |
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Krém | |
500 g |
500 g |
500 ml |
500 ml |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
4 vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky a zbylá 4 vajíčka dáme do mixéru, k nim mléko a rozmražený, vymačkaný špenát, pár kapek vanilkového aroma, citrónovou kůru a šťávu. Rozmixujeme do jemné hmoty.
-
V míse si smícháme všechny mouky, sodu, prášek do pečiva a nalijeme špenátovou hmotu, zamícháme. Z oddělených bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Vzniklé těsto je vcelku hutné, takže jsem ho zlehka rukama rozprostřela na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 stupňů a zkoušíme špejlí. (Přesný čas jsem nestopovala, ale řekla bych tak 15 minut)
-
Tvaroh a smetanu vymixujeme do pevného krému, ochutíme vanilkou a osladíme čekankou.
-
Po upečení korpus seřízneme a odříznutou část nadrtíme. Na spodní část korpusu naneseme krém, posypeme nadrcenou hmotou a dozdobíme dle vaší fantazie.
Makronutrienty
22%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 942 kJ | 1 378 kJ |
Kalorická hodnota | 225 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,55 g
1,99 g |
11,1 g
2,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,755 SVJ | 1,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,2 g
6,19 g |
26,6 g
9,07 g |
Bílkoviny | 8,75 g | 12,8 g |
Sůl | 0,307 g | 0,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů