Márynky - plněné dušičkové koblihy - bez lepku a mléka, vajec

Radka

Márynky - plněné dušičkové koblihy - bez lepku a mléka, vajec

Kynute koblizky "Marinky nebo Marynky". Smazily se v tomto obdobi jako obradni pecivo, plnene byly bud ceskym makem nebo podusenyma jablickama....a obalene v maku a cukrem a citronovou kurou nebo v cukru se skorici...

Úžasně jemné a nadýchané jsou tyhle koblihy z univerzálního sladkého těsta na dukátové buchtičky či buchty nebo loupáky...

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejeme tak na 30-35°C, přidáme rum a případně žloutek, rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, cukr, přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, necháme min. 8 hodin odpočívat v lednici..

  2. Po vykynutí vyndáme těsto z lednice, do těsta hned přidáme olej a zapracujeme. Těsto na pomoučené ploše vyválíme na placku na výšku cca 1,5 - 2 cm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme malou lžičku nádivky, spojíme navlhčenými prsty a na pomoučené ploše vytvarujeme kuličku a zploštíme na koblížek. (odřezky spojíme a opět vyválíme). Dáme na plech s pečícím papírem na plech vyložený pečícím papírem, zastříkneme vodou a necháme odpočívat 20 minut v troubě na 40°C.

  3. V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřeme olej na stupeň 5 (měl by mít cca 140-150°C), výška cca 1,5 cm. Vkládáme koblihy horní stranou dolů - vždy 5 ks - hladina oleje by měla být do poloviny koblih a měly by plavat. Smažíme cca 2-3 minuty - měly by se nafouknout, pak opatrně obrátíme a smažíme cca 2 minuty.

  4. Necháme okapat na ubrouscích a ještě teplé obalujeme ve směsi s cukrem. Dáváme na talíř.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte