Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
|
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
|
0,25 hrnku |
0,25 hrnku |
|
1 kus |
1 kus |
| Krém | |
|
500 g |
500 g |
|
400 g |
400 g |
|
250 g |
250 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
10 ml |
10 ml |
Postup přípravy
-
Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.
-
Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.
-
Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.
-
Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.
Makronutrienty
51%
13%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 832 kJ | 1 266 kJ |
| Kalorická hodnota | 199 kcal | 303 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
17,9 g
10,7 g |
27,3 g
16,3 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,79 SVJ | 2,73 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
5,83 g |
18,9 g
8,87 g |
| Bílkoviny | 4,56 g | 6,93 g |
| Sůl | 0,303 g | 0,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














