Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,25 hrnku |
0,25 hrnku |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
500 g |
500 g |
400 g |
400 g |
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
10 ml |
10 ml |
Postup přípravy
-
Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.
-
Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.
-
Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.
-
Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.
Makronutrienty
52%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 006 kJ | 1 617 kJ |
Kalorická hodnota | 240 kcal | 386 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22 g
10,9 g |
35,4 g
17,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,2 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,3 g
5,66 g |
24,6 g
9,11 g |
Bílkoviny | 5,36 g | 8,62 g |
Sůl | 0,298 g | 0,479 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů