Vždy jsem si říkala, jak asi chutná dýňový koláč. Věřte, že je skvělý. Hodí se nejen jako výborná odpolední low carb svačina či dezert, můžete si ho vzít třeba i do práce na svačinku. Dýňový nízkosacharidový tvarohový koláč, tzv cheescake je velice jednoduchý a rychlý. Tenhle je díky gorgonzole trochu pikantní, takže nečekejte nějaký sladký dezertík. Klidně jej vyzkoušejte i pokud neholdujete nízkosacharidové stravě. Místo xylitolu můžete dát trochu klasického cukru. Koláč je upečený ze základních surovin, ozdravíte s ním svůj jídelníček. Dobrou chuť :)
- 1h:15m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
50 g |
50 g |
25 g |
25 g |
45 g |
45 g |
50 g |
50 g |
Náplň | |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Korpus - změklé máslo smícháme s mletými lněnými a slunečnicovými semínky, přidáme mleté ořechy a zpracujeme těsto. Těsto namačkáme do dortové formy a pečeme v troubě cca 20min při 160st.
-
Dýni Hokkaido uvaříme doměkka, slijeme vodu a umixujeme tyčovým mixérem dohladka. K dýni přidáme ostatní suroviny určené na náplň, lehce umixujeme a nalijeme na upečený korpus.
-
Cheesecake pečeme v troubě cca 45min. při teplotě 160st. Cheesecake je upečený, když okraj je pevný a narůžovělý, vnitřek se lehce chvěje. Po upečení vypneme troubu, lehce otevřeme dvířka a koláč necháme v troubě vychladnout. Před podáváním koláč vychladíme v lednici několik hodin, nejlépe přes noc.
Makronutrienty
22%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 199 kJ | 1 649 kJ |
Kalorická hodnota | 286 kcal | 394 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,5 g
2,01 g |
13,1 g
2,77 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,95 SVJ | 1,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,6 g
8,9 g |
33,9 g
12,2 g |
Bílkoviny | 8,57 g | 11,8 g |
Sůl | 0,536 g | 0,738 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů