- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto odpalované | |
---|---|
60 ml |
60 ml |
65 ml |
65 ml |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
85 g |
85 g |
3 kusy |
3 kusy |
Krém | |
250 ml |
250 ml |
Ledové kaštany 45 g |
45 g |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
Poleva | |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Vodu s mliekom dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu. Pridáme soľ a maslo a znovu privedieme do varu. Prisipeme preosiatu múku, znížime teplotu a miešame pokiaľ sa cesto nespojí a začne sa lepiť na dno. Miešame asi 2 - 3 minúty, pokiaľ sa na dne začne tvorit biely povlak.
Cesto necháme vychladnúť a postupne po jednom vmiešame vajcia.
-
Vodu s mliekom dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu. Pridáme soľ a maslo a znovu privedieme do varu. Prisipeme preosiatu múku, znížime teplotu a miešame pokiaľ sa cesto nespojí a začne sa lepiť na dno. Miešame asi 2 - 3 minúty, pokiaľ sa na dne začne tvorit biely povlak.
Cesto necháme vychladnúť a postupne po jednom vmiešame vajcia.
-
Smotanu (250 ml) zahrejeme, pridáme nalámané ľadové kaštany a na miernom ohni asi minútu povaríme. Hneď, ako začne smotana vrieť, kastról odstavíme zo sporáka. Pridáme čokoládu a miešame, až kým sa úplne rozpustí. Zmes ešte zmixujeme tyčovým mixérom, aby v nej nezostali ziadne hrudky či kúsky čokolády. Necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie cez noc) a už vôbec nemiešame, aby sa vytvorila „kôrka“. Na druhý deň pridáme 100 ml smotany na šľahanie a mixérom vyšľaháme parížsky krém.
-
V miske rozpustíme čokoládu na varenie, prilejeme zohriatu smotanu a pridáme maslo. Zmes dôkladne premiešame, aby vznikla hladká, lesklá poleva.
Éclairs si rozrežeme, naplníme krémom a dáme do chladničky stuhnúť. Na záver ich ozdobíme polevou
Makronutrienty
36%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 293 kJ | 1 330 kJ |
Kalorická hodnota | 309 kcal | 318 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,6 g
7,87 g |
17 g
8,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,66 SVJ | 1,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25 g
15,3 g |
25,7 g
15,7 g |
Bílkoviny | 4,97 g | 5,11 g |
Sůl | 0,232 g | 0,238 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů