ROZMARÝN
CHARAKTERISTIKA:
- Rozmarýn lékařský, nazývaný
také rozmarýna lékařská je stálezelený vytrvalý keř z čeledi hluchavkovitých až
2 m
vysoký. Má čárkovité podvinuté listy, zespodu stříbřité, svrchu zelené. Květy
jsou v úžlabí listů u základního druhu modravé. Je citlivá na mráz. U nás se
může pěstovat jen jako pokojová rostlina, která může být přes léto venku.
- Chuť i aroma jsou výrazné.
- Pěstuje se od starověku.
- Jeho domovem je jihozápadní
Středomoří.
CO OBSAHUJE:
- Listy obsahují až 3 %
mnohasložkové silice kafrové vůně, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, kyselinu
rozmarýnovou a další látky.
- Má vysoký obsah vápníku
(Ca).
ÚČINKY:
- Zklidňuje zažívání.
- Pomáhá při nervovém vypětí,
působí proti stresu a pomáhá
při bolestech hlavy. - Masti působí proti revmatickým
bolestem.
- Zvyšuje krevní tlak.
- Nálev se používá jako
kloktadlo.
- Podporuje krevní oběh.
- Podporuje prokrvení dělohy, neměl by se proto užívat
v těhotenství,
neboť jeho působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí. Není
vhodné ho užívat ani v době kojení. - Dává se i do voňavých
polštářků pro klidný spánek.
- Používá se do prádelníků a
šatníků k odpuzení hmyzu
a k aromatizaci prádla. - Využívá se také v
parfumerii.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- V kuchyni se používají
čerstvé i drcené sušené listy a květy.
- Listy se používají v menších
dávkách, ve větších dávkách působí opojně.
- Hodí se k tučnějším jídlům.
- Koření se jím skopové,
jehněčí, vepřové maso, drůbež, ryby.
- Dává se k cuketám, lilkům,
rajčatovým pokrmům, na pizzu, těstoviny, na vařené brambory, do mletých mas, do
těstíček
na smažené ryby a zeleninu. - Chutná na zvěřině, ve
svíčkové na smetaně.
- Užívá se ke grilování, k
aromatizaci octů, olejů.
- Hodí se ve směsi s česnekem,
cibulí, popř. s levandulí.
- Bývá součástí směsí koření,
např. provensálského.
- Do pokrmů se dává až před
dokončením, aby nevyprchala silice.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Rozmarýn čerstvý i sušený
koupíte v supermarketech.
ZDROJ K TEXTU:
Lánská, Dagmar,
Zelené koření 1.: pěstované druhy, Praha: NLN, 2002, ISBN 80-7106-331-2, s.128.
Lehari, Gabriele,
Bylinky: čerstvé, bohaté na vitaminy, zdravé, 1.vyd. Praha: Grada, 2006, ISBN
978-80-1430-2, s.53.
Wenzel, Melanie,
Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny, 1.vyd. Praha: Grada,
2014, ISBN 978-80-247-5155-9, s.212.
www.dia-potraviny.cz
www.ireceptar.cz
cs.wikipedia.org