Vynikající úpravou nových brambor jsou brambory pečené v troubě.
- 55m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
|
150 g |
150 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
2 špetky |
2 špetky |
|
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Důkladně umyjte a osušte malé brambory (grenaille), na porci vychází cca 4 brambůrky na osobu. V míse je smíchejte se solí, kořením (my milujeme celé stroužky česneku a rozmarýn) a olivovým olejem, aby byly brambory směsí rovnoměrně pokryté.
Připravené brambory rozprostřete na plech vyložený alobalem, propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti brambor a výkonu vaší trouby. Jestli jsou brambory hotové, můžete snadno otestovat vidličkou - pokud jde dovnitř hladce, brambory jsou hotové.
Přípravu brambor můžete urychlit tím, že brambory předvaříte. A pokud to uděláte den dopředu, dojde ke zchlazení a tak i příznivějšímu vlivu na výsledné glykémie.
Po upečení brambory vyjměte z trouby, přeneste je na servírovací talíř a podávejte.
Makronutrienty
69%
7%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 569 kJ | 923 kJ |
| Kalorická hodnota | 136 kcal | 221 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
18,3 g
0 g |
29,7 g
0 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,83 SVJ | 2,97 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,34 g
0,928 g |
10,3 g
1,5 g |
| Bílkoviny | 1,86 g | 3,01 g |
| Sůl | 1,3 g | 2,1 g |













