Je to takové slavnostní jídlo, vhodné i pro low carb (nízkosacharidové) stravování.
www.instagram.com/lowcarb_zuzi/
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
jelení kýta, hřbet, plátky bez kosti jelení panenka 400 g |
400 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
3 kusy |
3 kusy |
5 cm |
5 cm |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
3 snítky |
3 snítky |
Postup přípravy
-
Jelení panenku nakrájíme na silnější plátky, osolíme, opepříme , posypeme rozmarýnem a z obou stran necháme chvilku zatáhnout na pánvi (já pekla na ghí). Poté panenku vyložíme na pekáč, podlijeme trochou výpeku (trošku výpeku necháme v pánvi a použijeme později na omáčku) a dopečeme cca 10 - 15.minut v předehřáté troubě na 200°.
-
Zatím si uděláme pyré: Oloupaný celer a mrkve uvaříme dohromady v osolené vodě do měkka zhruba 25 minut. Poté zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, které nakonec zjemníme kouskem másla.
-
Omáčka: Zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a chvilku opečeme ve výpeku z panenky. Poté přidáme lžičku erythritolu, necháme zkaramelizovat a nakonec přidáme 3 lžíce zakysané smetany a chvilku povaříme. Nakonec omáčku osolíme a opepříme.
Makronutrienty
35%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 346 kJ | 1 228 kJ |
Kalorická hodnota | 82,7 kcal | 293 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,28 g
1,94 g |
22,3 g
6,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,628 SVJ | 2,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,73 g
0,791 g |
9,7 g
2,81 g |
Bílkoviny | 8,82 g | 31,3 g |
Sůl | 0,278 g | 0,985 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů