Dělávám ji v podstatě pokaždé stejně a zatím chutnala všem, ať už jedí běžně jakkoliv. Omáčka je to nízkosacharidová a nemléčná, i když nejste milovníci kokosu, nebojte se ji vyzkoušet, orestované žampióny s tymiánem chuť kokosového mléka potlačí. Tymián můžete použít i sušený, ale čerstvý je voňavější.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
2 hrnky |
2 hrnky |
4 snítky |
4 snítky |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na rozehřátou pánev nalijte olej, vsypte nadrobno pokrájenou oloupanou menší cibuli a orestujte ji dosklovita. Žampióny omyjte, očistěte od hlíny a zaschlých konců nožek a nakrájejte je na plátky, větší kousky na půlplátky. Přidejte je do pánve k cibuli, osolte, opepřete a pokračujte v restování, podle potřeby míchejte. Jakmile houby pustí vodu, vyvařte ji. Až se začnou žampióny znovu opékat, osmahněte je do zhnědnutí a poté přilijte kokosové mléko (bez aditiv). Přidejte z větviček odrhnuté a najemno nasekané lístečky tymiánu, pokud chcete. Omáčku za občasného míchání vařením zredukujte do požadované hustoty, dochuťte solí (můžete jí přidat více, než je v receptu) a pepřem a podávejte teplou. Na úvodní fotce je s kuřecími prsy, vařenou kedlubnou a zelenými fazolkami.
Makronutrienty
22%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 695 kJ | 2 299 kJ |
Kalorická hodnota | 166 kcal | 549 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,87 g
1,58 g |
16,1 g
5,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,487 SVJ | 1,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,9 g
10,9 g |
45,9 g
35,9 g |
Bílkoviny | 3,13 g | 10,3 g |
Sůl | 11,4 g | 37,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů