Thajskou kuchyní inspirovaný recept je vydatný a skvěle chutná - i po vychladnutí.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
6 stroužků |
6 stroužků |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
180 g |
180 g |
400 ml |
400 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
8 kusů |
8 kusů |
3 cm |
3 cm |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Nejprve nakrájíme velkou cibuli na půlkolečka a osmahneme do sklovata na lžíci oleje (můžeme přidat též na malé kostičky či nudličky nakrájený zázvor). Poté oloupeme česnekové stroužky, které podélně přepůlíme a odstraníme případný zelený klíček a přihodíme k cibuli. Máme-li rádi pikantní, můžeme nakrájet také chilli papričku na proužky. Přidávat můžeme i další oblíbené ingredience jako na nudličky nakrájenou papriku (kápii) a na tenké plátky nakrájené bambusové výhonky. Přidáme lžíci kari pasty (možno též tymián a pepř) a rozmícháme.
-
Pak vsypeme 1 hrnek pečlivě propláchnuté červené čočky, krátce osmahneme a pak zalijeme 1 hrnkem vroucí vody a kokosovým mlékem (400 ml plechovka nebo méně, pokud chcete méně tučné jídlo). Vaříme za občasného míchání 20 minut - kdo nechce čočku na kaši, stačí i cca 10 minut. Ochutnáme a pokud je čočka měkká, osolíme menší lžičkou soli a vhodíme přepůlená cherry rajčata. Krátce prohřejeme a podáváme s jasmínovou nebo celozrnnou rýží. Jednotlivé porce můžeme ozdobit čerstvým koriandrem.
Makronutrienty
49%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 809 kJ | 3 992 kJ |
Kalorická hodnota | 193 kcal | 954 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,2 g
2,34 g |
84,9 g
11,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,72 SVJ | 8,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
8,12 g |
61,1 g
40,1 g |
Bílkoviny | 5,76 g | 28,4 g |
Sůl | 0,397 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů