Tvarohový koláč s karamelovými jablíčky a mandlemi bez lepku i laktózy

Radka

Tvarohový koláč s karamelovými jablíčky a mandlemi bez lepku i laktózy

Tady jeden koláč plný bílkovin a taky kupodivu jablek. Teplý chutná trochu jako žemlovka, vlahý je ještě lepší... Jinak zapomenuty vanocni recept...

Postup přípravy

  1. Na tvarohovou náplň si společně v misce vyšleháme:

    250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy +50g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou+1 malé vejce+strouhaná kůra z 1 biocitronu

  2. Tři jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.

  3. Dno i boky formy 25 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Na těsto vyšleháme tuk s cukry a kůrou cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou.

  4. Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte