Tady jeden koláč plný bílkovin a taky kupodivu jablek. Teplý chutná trochu jako žemlovka, vlahý je ještě lepší... Jinak zapomenuty vanocni recept...
- 1h:20m
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto prům.25 cm | |
---|---|
změklého nemléčného tuku Alsan + trochu na vymazání formy 70 g |
70 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 6 g |
6 g |
zakysaná Jihočeská smetana bez laktózy 200 g |
200 g |
polotučného Jihočeského tvarohu bez laktózy 150 g |
150 g |
Náplň | |
Jihočeského tvarohu bez laktózy 250 g |
250 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Karamelizovaná jablka | |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
tuku Alsan 2 lžíce |
2 lžíce |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 lžičky |
4 lžičky |
alsan 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na tvarohovou náplň si společně v misce vyšleháme:
250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy +50g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou+1 malé vejce+strouhaná kůra z 1 biocitronu
-
Tři jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.
-
Dno i boky formy 25 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Na těsto vyšleháme tuk s cukry a kůrou cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou.
-
Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.
Makronutrienty
60%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 890 kJ | 1 407 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 336 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,7 g
14,6 g |
37,5 g
23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,37 SVJ | 3,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,4 g
4,47 g |
18 g
7,06 g |
Bílkoviny | 4,59 g | 7,26 g |
Sůl | 0,179 g | 0,284 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů