Švestkový koláč je prostě skvělý. Nejradši mám ten z hodně zralých švestek, který je díky nim krásně takový mazlavý - vláčný a šťavnatý. Někdy si ho vylepším tvarohem, oslazený natřu na těsto pod švestky, ale nejradši ho máme doma jenom takhle - kynuté těsto, švestky a drobenka.
- 1h:15m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto - plech 20x30 cm | |
|---|---|
|
250 g |
250 g |
|
125 ml |
125 ml |
|
1 kus |
1 kus |
|
6 lžic |
6 lžic |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
0,25 kusu |
0,25 kusu |
| Navrch | |
|
500 g |
500 g |
| Drobenka | |
|
25 g |
25 g |
|
25 g |
25 g |
|
25 g |
25 g |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
- přípravu začněte těstem - droždí rozdrobte to mísy, promíchejte se 2 lžičkami cukru a nechte pár minut postát - droždí se vám zatím rozpustí na kašičku a budete tak mít jistotu, že vám těsto vykyne, ikdybyste náhodou použili studené mléko
-
- k drožďové kaši přidejte ostatní suroviny a vypracujte vařečkou těsto - bude podobné spíš hustšímu litému těstu než klasickému kynutému
-
- hotové těsto pomocí lžíce namočené ve studené vodě rozetřete na pečící papír - nebo si plech vymažte máslem
- připravený plát na plechu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat
-
- zatím si připravte drobenku - v míse prsty propracujete všechny suroviny
- švestky opláchněte, osušte, rozpulte a vypeckujte - můžete použít klidně i mražené
-
- troubu rozehřejte na 180 stupňů
- rozpůlené švestky naskládejte hustě vedle sebe na odpočinuté těsto, pokud budou kyselejší, můžete je ještě na povrchu posypat krystalovým cukrem
- zasypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut
Makronutrienty
70%
10%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 843 kJ | 1 153 kJ |
| Kalorická hodnota | 201 kcal | 276 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
29 g
9,82 g |
39,7 g
13,4 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,9 SVJ | 3,97 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,05 g
1,91 g |
11 g
2,62 g |
| Bílkoviny | 4,18 g | 5,72 g |
| Sůl | 0,13 g | 0,177 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














