Zdravější klasika...
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
4 lžíce |
4 lžíce |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
hrubá mouka špaldová celozrnná 80 g |
80 g |
kakaový prášek, holandské kakao 80 g |
80 g |
Poleva | |
100 g |
100 g |
60 g |
60 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
5 žĺtkov vyšľaháme do peny so 4 PL pomletého trstinového cukru, pridáme citrónovú kôru z polovice bio citróna, 1dcl hustého kokosového mlieka a 2PL kokosového oleja.
-
5 bielkov vymiešame zvlášť so štipkou soli.
-
Do vyšľahaných žĺtkov ručne primiešame 100g hladkej špaldovej múky, 80g celozrnnej špaldovej múky a 1čl prášku do pečiva. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a do druhej polovice cesta preosejeme 1PL kakaa. Poriadne premiešame a vlejeme do formy. Bábovku pečieme na 180 stupňov cca 25 minút.
-
100ml sladkej smotany zohrejeme (nevaríme). Odstavíme z ohňa a nalámeme do nej 60g kvalitnej horkej čokolády a miešame kým sa čokoláda nerozpustí. Pridáme lyžicu masla a premiešame.
-
Vychladnutú bábovku nahrubo potrieme lekvárom (vhodný je nejaký sladký lekvár - jahodový alebo hustý slivkový) a vrch dôkladne polejeme polevou. Necháme stuhnúť a podávame.
Makronutrienty
58%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 175 kJ | 1 356 kJ |
Kalorická hodnota | 281 kcal | 324 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,9 g
11,6 g |
37,9 g
13,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,29 SVJ | 3,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g
7,74 g |
17,5 g
8,93 g |
Bílkoviny | 9 g | 10,4 g |
Sůl | 0,225 g | 0,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů