Díky ceně máme rybičku na talíři spíš svátečně, ale o to víc si na ní pochutnáme. A když navíc ještě nemá kosti, no tak to prostě nemá chybu...
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Losos | |
---|---|
500 g |
500 g |
3 lžičky |
3 lžičky |
6 špetek |
6 špetek |
3 špetky |
3 špetky |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 snítka |
1 snítka |
Brambory | |
2 kg |
2 kg |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.
-
Brambory nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít planžetové struhadlo), osušíme v bavlněné utěrce, vložíme do mísy, posypeme solí, rozmarýnem a sušeným česnekem (koření lze zvolit dle chuti) a důkladně promícháme.
-
Pak několik plátků rozložíme na prkénko tak, aby se lehce překrývaly a srolujeme, vznikne nám základ růžičky, další plátky přikládáme po obvodu a pevně přidržujeme v prstech. Částečně umotanou růžičku vložíme do máslem vymazaného otvoru ve formě na muffiny, po obvodu ještě z každé strany pár plátků "přistrčíme", aby byl otvor zcela naplněný.
-
Pečeme asi 30 minut na 160 stupňů. Před dopečením potřeme svrchu rozpuštěným máslem.
Hotové růžičky opatrně vydloubneme z formy pomocí lžíce a vidličky, aby se nám kvítky nerozpadly dříve než je naaranžujeme na talíř.
Makronutrienty
63%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 493 kJ | 4 272 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 1 021 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,2 g
0,195 g |
141 g
1,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,62 SVJ | 14,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,03 g
0,768 g |
34,9 g
6,65 g |
Bílkoviny | 5,55 g | 48,1 g |
Sůl | 0,981 g | 8,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů