- bez lepku, laktózy a případně i vajec Recept už je na Vaše přání hotov i s fotografií a na svém místě. Už jsme nakrojili a je teda úžasný vlažný i studený. A je z mandlové a čirokové mouky bez kypřidel.
- 2h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Linecké těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
tuk Alsan 125 g |
125 g |
5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
nebo náhradu Vegavajo či lžíci psyllia nebo mletého zlatého lněného semínka rozpuštěných v 3-5 lžících teplé vody - odstáté alespoň 20 minut 1 kus |
1 kus |
Náplň | |
50 g |
50 g |
500 g |
500 g |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 1 kus |
1 kus |
při bezvaječné formě pyré z 1 malého avokáda + 1 pol. lžíce pudinkového prášku navíc 3 kusy |
3 kusy |
bez laktozy Madeta 1 kus |
1 kus |
bez laktozy Madeta 1 kus |
1 kus |
baz laktozy Madeta 1 kus |
1 kus |
Drobenka | |
80 g |
80 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
tuk Alsan 50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
.Smícháme sypké části na linecké těsto, přistrouháme studený tuk a přidáme vejce či náhradu. Rukama vytvoříme hladké těsto, které dáme do sáčku nebo potr.folie a necháme odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici.
-
Mezitím si připravíme pudinkovou krémovou náplň - prošleháme bezlaktózové mléčné výrobky s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, přidáme prošlehaná vejce a pudinkový prášek a vše prošleháme v hladký krém. (Když použijete avokádo místo vajec, bude náplň lehce nazelenalá). Připravíme si také drobenku - prsty promneme tuk s ostatními surovinami a vytvoříme drobenku (můžete využít i rozlámané bez l a m sušenky).
-
Formu 28 cm průměr si vyložíme papírem. Malým ručním válečkem nebo rukou vyválíme těsto na dno formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 10-12 minut do vyhřáté trouby na 180°C. Po předpečení necháme vychladnout na mřížce.
-
Předpečené těsto potřeme povidly, poklademe půlkami švestek a posypeme zbývajícím druhým vanilkovým cukrem, zalijeme rovnoměrně pudinkovým krémem. Povrch podrobíme kousky drobenky nebo posypeme ještě drobečky sušenek. Pečeme na nižší teplotu cca 160°C cca 50 minut, pak necháme v troubě dojít cca 20 minut.
-
Koláč necháme vychladit na mřížce a servírujeme vlažný nebo rozleželý druhý den.
Makronutrienty
57%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 132 kJ | 2 223 kJ |
Kalorická hodnota | 270 kcal | 531 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,2 g
14,4 g |
55,5 g
28,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,82 SVJ | 5,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,6 g
4,63 g |
30,6 g
9,09 g |
Bílkoviny | 5,83 g | 11,5 g |
Sůl | 0,117 g | 0,229 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů