Když chci připravit klasický kuřecí řízek v trojobalu, kupuju nejradši stehenní maso. Nějak jsme časem dospěli doma k názoru, že řízky z něj jsou dlouho šťavnaté a celkově prostě chutnější.
A prsní řízky nejradši upravuju takhle, protože se nevysuší a jsou krásně křehounké...
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
4 špetky |
4 špetky |
2 kusy |
2 kusy |
1 hrnek |
1 hrnek |
na smažení 200 ml |
200 ml |
Postup přípravy
-
Řízky naporcujeme na menší kousky, z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Poté obalujeme ve strouhance a snažíme se hodně přitlačit, aby se strouhanka dostala jakoby do masa. Někdo řízky naklepává ve strouhance, ale tenhle způsob se mi neosvědčil, protože strouhanku pak večer najdete v záhybech svého spodního prádla a ještě po týdnu v různých kuchyňských zákoutích.
-
Ze strouhanky přendáme řízečky do rozšlehaného vejce, kde je pěkně ze všech stran smočíme a ihned vkládáme do pánve. Smažíme ve vyšší vrstvě omastku, já preferuju na řízky domácí vepřové sádlo, řízečky pak krásně voní.
-
Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme dýní hokkaidó. Dýni hokkaidó neloupeme, jelikož slupka tepelnou úpravou krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů. Můžeme ji přidat k bramborám a vařit společně, ale já jsem ji už poněkolikáté nejdříve upekla a pyré je ve finále o jeden level výš.
-
Takže dýni zbavíme semen a je zcela na vás, jak velká část to bude. Nakrájíme cca na 1cm silné plátky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě doměkka asi 30 minut na 160 stupňů. poté dýni přendáme do nádoby a rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem.
Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme dýňové pyré, teplé mléko a vše prošleháme šťouchadlem a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.
Makronutrienty
18%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 534 kJ | 5 560 kJ |
Kalorická hodnota | 367 kcal | 1 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
0,042 g |
38,6 g
0,152 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 3,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,1 g
1,71 g |
106 g
6,2 g |
Bílkoviny | 17,8 g | 64,6 g |
Sůl | 0,66 g | 2,39 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů