Tuhle bábovku dělala moje maminka celý život. Každý víkend byla k mání na našem stole a ač nejsem fanda sladkých pečených buchet ,bábovek a dortíků, po téhle bábovce jsem si prostě zasteskla. Navíc mi maminka mého Martina darovala opravdu starou formu ve které se nepeklo desítky let a tak jsem si neuměla představit lepší recept kterým bych měla vzdát poctu takové kráse.
- 50m
- 18 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
120 g |
120 g |
200 g |
200 g |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
250 g |
250 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme vařečkou vyšlehaný tuhý sníh z bílků. U nás je zvykem přidávat oříšky a rozinky ale můžete je klidně vynechat nebo jej nahradit třeba čokoládou. Půl těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy ,do zbylé půlky těsta vmícháme kakao a přidáme k světlé části. Pečeme v předehřáté troube na 180C cca 35 minut
-
Ingredience si vyndejte dopředu aby především vejce, mléko a máslo mělo stejnou teplotu.
V případě že si nejste jisti jestli je bábovka hotová stačí do středu zapíchnout špejli-jeli po vytažení špejle suchá ,můžete bábovku vyndat( nejen na bábovku ale při jakémkoli pečení)
Makronutrienty
69%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 405 kJ | 734 kJ |
Kalorická hodnota | 336 kcal | 175 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,2 g
22,2 g |
24,7 g
11,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,72 SVJ | 2,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
7,54 g |
7,39 g
3,94 g |
Bílkoviny | 6,64 g | 3,47 g |
Sůl | 0,412 g | 0,215 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů