Je to poměrně univerzální recept na moučník bez mouky, který může být dle použitého ovoce i nízkosacharidový - a směle ho můžete servírovat i ke snídani ... menší dávku těsta (ze 4 vajec), kdy navíc místo mletého máku použiju jen mandlovou mouku, peču v koláčové formě jako bublaninu.
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
75 g |
75 g |
75 g |
75 g |
15 g |
15 g |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
1 špetka |
1 špetka |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
15 kusů |
15 kusů |
6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny.
-
Na bílkový sníh nasypejte směs neodtučněné mandlové mouky, čerstvě mletého českého máku, skořice a bezfosfátového kypřícího prášku a navrch nalijte našlehané žloutky. Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky.
-
Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečícím papírem a poklaďte ho polovinami švestek. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Krájete ho až po vychladnutí
Makronutrienty
33%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 705 kJ | 589 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 141 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,7 g
5,17 g |
8,1 g
4,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,97 SVJ | 0,81 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
2,02 g |
9,6 g
1,69 g |
Bílkoviny | 8,16 g | 6,82 g |
Sůl | 0,375 g | 0,314 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů