Mák je nejlepším zdrojem vápníku, navíc ho miluju:). A koláč v nízkosacharidové (lowcarb) verzi je zdravý - občas!
Inspirace u Ivušky Holečkové, děkuji:)
- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
mouka mandlová z mandlových jader 80 g |
80 g |
|
30 g |
30 g |
|
50 g |
50 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Maková náplň | |
|
100 g |
100 g |
|
200 ml |
200 ml |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
20 g |
20 g |
|
ušlehat na sníh 1 kus |
1 kus |
|
10 kusů |
10 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve si povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme schladnout.
Vmícháme sníh z bílku.
-
Vymícháme si těsto, natlačíme do vymazané formy 20 cm.
Rozetřeme makovou náplň, dáme péct na 200°C/10 minut.
Ozdobíme mandlemi a vrátíme do trouby, pečeme asi 5 minut a vypneme.
-
Krájíme až rozleželý, servírujeme nejlépe se zakysanou smetanou:)
Makronutrienty
29%
20%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 330 kJ | 940 kJ |
| Kalorická hodnota | 318 kcal | 225 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
14,5 g
3,58 g |
10,2 g
2,53 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,45 SVJ | 1,02 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,7 g
7,43 g |
18,1 g
5,26 g |
| Bílkoviny | 9,85 g | 6,96 g |
| Sůl | 0,438 g | 0,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














