Super luxusní low carb(nízkosacharidová) verze klasického dortu Malakov. Pekli jsme ho na dětskou oslavu a sklidil velký úspěch :)
- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
60 g |
60 g |
200 g |
200 g |
80 g |
80 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 lžiček |
5 lžiček |
160 g |
160 g |
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
70 ml |
70 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
na vymazání formy 1 lžička |
1 lžička |
na vysypání formy 1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
sladíme podle chuti 12 lžiček |
12 lžiček |
Krém | |
400 ml |
400 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 400 g |
400 g |
sladíme podle chuti 4 lžičky |
4 lžičky |
Na ozdobu | |
250 g |
250 g |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem. My jsme použili formu o průměru 28 cm.
-
Korpus: Smícháme všechny sypké suroviny. Z Bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. V oddělené míse vyšleháme máslo se žloutky, přidáme olej, bílý jogurt, vanilkový extrakt, sladidlo, suché suroviny, promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto pečeme při teplotě 170 stupňů, cca 50min. Pro jistotu do dortu píchněte špejli, dort je upečený, pokud špejle zůstane suchá.
-
Po upečení nechte dort na mřížce vychladnout a poté jej rozřízněte na 2 části - podélně.
-
Krém: ze šlehačky ušleháme tuhý krém, opatrně přidáme mascarpone a sladidlo. Lehce zašleháme.
-
Smícháme rum se silnou kávou a oba korpusy pokapeme. Na spodní část vychladlého a pokapaného korpusu navrstvíme 1/3 krému, přikryjeme druhou vrstvou korpusu. Potřeme 1/3 krému. Zbývající krém použijeme na ozdobu.
-
Povrch zdobíme ovocem a strouhanou čokoládou.
Makronutrienty
15%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 335 kJ | 1 704 kJ |
Kalorická hodnota | 319 kcal | 407 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,5 g
2,77 g |
8,3 g
3,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,65 SVJ | 0,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,6 g
16,8 g |
39,1 g
21,4 g |
Bílkoviny | 6,34 g | 8,09 g |
Sůl | 0,338 g | 0,432 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů