Tak za týden nás čeká Den dětí. A má nám začít léto i s tropickými teplotami. Využila jsem novinku na trhu -Lipánek smetanový - laktoza méně než 0,01, tedy bezlaktózový a moc dobrý.
A co z toho vzniklo? Úžasný mražený dortík.
Cukr už jsem vůbec nepřidávala, sušenky, čokoláda už ho mají dost.... A ještě jednu novinku na trhu jsem využila - jahodovou náplň v prášku od Dr. Oetker. Složení docela ujde - škrob, barvivo z červené řepy, trošičku sušených jahod...Mléko a vejce uvedeny ve stopách a zatím nikomu z konzumentů nevadily. Takže tady je:
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
bez lepku, mléka a vajec 150 g |
150 g |
bez laktozy 65 g |
65 g |
Krém | |
Lipánek bez laktozy + Sypká směs na jahodovou náplň Dr.Oetker 400 g |
400 g |
10 kusů |
10 kusů |
Čokoláda | |
bez laktozy 150 g |
150 g |
Lipánek bez laktozy 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.
-
Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.
-
Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.
-
Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.
Makronutrienty
54%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 026 kJ | 1 495 kJ |
Kalorická hodnota | 245 kcal | 357 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,8 g
14,5 g |
33,2 g
21,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,28 SVJ | 3,32 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,9 g
9,5 g |
21,6 g
13,8 g |
Bílkoviny | 4,82 g | 7,02 g |
Sůl | 0,061 g | 0,088 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů