Lipánkův mražený dort – bez lepku, laktózy, vajec

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Lipánkův mražený dort – bez lepku, laktózy, vajec

Tak za týden nás čeká Den dětí. A má nám začít léto i s tropickými teplotami. Využila jsem novinku na trhu -Lipánek smetanový - laktoza méně než 0,01, tedy bezlaktózový a moc dobrý.

A co z toho vzniklo? Úžasný mražený dortík.

Cukr už jsem vůbec nepřidávala, sušenky, čokoláda už ho mají dost.... A ještě jednu novinku na trhu jsem využila - jahodovou náplň v prášku od Dr. Oetker. Složení docela ujde - škrob, barvivo z červené řepy, trošičku sušených jahod...Mléko a vejce uvedeny ve stopách a zatím nikomu z konzumentů nevadily. Takže tady je:

Postup přípravy

  1. Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.

  2. Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.

  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.

  4. Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte