Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.
- 2h:20m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
380 ml |
380 ml |
600 g |
600 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek. Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto (mléko přidejte dle potřeby). Zakryjte a nechte na
teplém místě asi hodinu a půl kynout.
-
Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyválejte 2 šišky. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu. Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben).
-
Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu. Na utěrku naskládejte knedlíky, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 20 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.
Makronutrienty
80%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 046 kJ | 1 367 kJ |
Kalorická hodnota | 250 kcal | 327 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,3 g
2,59 g |
61,9 g
3,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,73 SVJ | 6,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,8 g
0,93 g |
3,66 g
1,22 g |
Bílkoviny | 8,94 g | 11,7 g |
Sůl | 1,21 g | 1,59 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů