Moc pěkný tip na další lowcarb cuketové jídlo!
Děkujeme Kateřině Tiché :)
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Terčíky | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu rozkrájíme na O,8–1 cm plátky (kolečka)
❷ vykrajovátkem vypíchneme střed tak, aby zbyl cca O,5–1 cm okraj (ano, se zmenšujícím se průměrem kolečka jsem brala menší vykrajovátko)
❸ kroužky poklademe na pečpapírem vyložený plech
-
Vykrojené středy pokrájíme na kostičky (plus oloupané konce, ať nejsou zbytky, že jo?) a dáme smažit na pánev s trochou ghí (másla/oleje); zaprášíme kajenem, osolíme a restujeme
❺ po nějaké chvilce (když se cuketa trochu obdělá) přihodíme pokrájenou cibuli a česnek, dále restujeme (ono se to už de facto dusí v té cukšťávě)
❻ přihodíme lupení (já neměla původní špenát, tak jsem si vystačila s pažitkou) a případně koření, já zaimprovizovala s rozmarýnem – fantazii se meze nekladou
-
❼ přehodíme do misky, aby to lehce zchladlo a mezitím si nastrouháme sýr – já měla eidam, tak jsem ho strouhla najemno, původní asigouda byla nahrubo
❽ předehřejeme si troubu; do vlažné směsi vmícháme vejce a sýr (původně se tam vrzla i hrst asiparmezánu; potřeme okraje terčíků cukety (rozuměj – ty kroužky, co máme na plechu) rozpuštěným máslem nebo olejem – já to stříkla máslovým olejem ve spreji
❾ díry v kolečkách zaplníme směsí a hupsneme to do trouby; pečeme cca 20 minut na 190–200°C - prostě, aby to pěkně zezlátlo
Makronutrienty
19%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 503 kJ | 789 kJ |
Kalorická hodnota | 120 kcal | 189 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,73 g
0,631 g |
5,85 g
0,989 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,373 SVJ | 0,585 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,11 g
5,23 g |
14,3 g
8,2 g |
Bílkoviny | 7,11 g | 11,1 g |
Sůl | 0,696 g | 1,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů