
- 30m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
váha po očištění a vydlabání 750 g |
750 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
500 ml |
500 ml |
100 g |
100 g |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Na rozehřátém másle jsem osmažila dozlatova nakrájenou cibuli, Zasypala jsem lahůdkovým droždím a zasmažila. Přidala jsem cuketu nakrájenou na kostičky a opekla. Zalila jsem vývarem a ještě dle potřeby vodou. Nechala jsem vařit, dokud nebyla cuketa pěkně měkká.
Pozn.: pokud máte doma nějaké zbytky zeleniny, např. košťál z brokolice či květáku, můžete jej také do polévky přidat.
-
Odstavila jsem z ohně a polévku jsem důkladně promixovala. Vrátila jsem hrnec zpět, přidala jsem pro zjemnění trochu smetany a krátce ještě provařila. Nakonec jsem dochutila solí a pepřem.
-
Na talíři jsem polévku ozdobila smetanou a nasucho opraženými dýňovými semínky.
Makronutrienty
32%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 200 kJ | 491 kJ |
Kalorická hodnota | 47,7 kcal | 117 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,73 g
0,772 g |
6,72 g
1,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,273 SVJ | 0,672 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,39 g
1,98 g |
8,34 g
4,86 g |
Bílkoviny | 2,35 g | 5,78 g |
Sůl | 0,878 g | 2,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů