
Připravte si lahodnou a krémovou dýňovou polévku s restovanými houbami, inspirovanou italskou kuchyní. Tato sytá polévka je ideální oběd nebo večeře, hotová za pouhých 30 minut.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
4 hrnky |
4 hrnky |
300 g |
300 g |
2 stroužky |
2 stroužky |
2 lžíce |
2 lžíce |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na servírování | |
---|---|
400 g |
400 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Nejprve si oloupejte a nakrájejte dýni, mrkev a brambory na zhruba 2,5 cm kousky. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem pro intenzivnější chuť. Přiveďte k varu na prudším ohni, poté snižte plamen a nechte probublávat asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
Mezitím si připravte houby. Očistěte je a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte na jemno nakrájenou cibulku. Jakmile začne zlátnout, vsypte houby a na jemno nasekaný česnek. Restujte je přibližně 8 minut. Dochuťte solí a pepřem a těsně před vypnutím plamene posypte nasekanou petrželkou.
-
Řecký jogurt smíchejte s tymiánem, můžete přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Osolte, opepřete podle chuti.
Jakmile je polévka hotová, přidejte lžíci citronové šťávy a rozmixujte ji přímo v hrnci tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte. Servírujte na misky, navrch zakápněte ochuceným jogurtem a navrch přidejte restované houby.
Makronutrienty
57%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 201 kJ | 1 331 kJ |
Kalorická hodnota | 48 kcal | 318 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,54 g
1,31 g |
36,8 g
8,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,554 SVJ | 3,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,82 g
0,551 g |
12,1 g
3,65 g |
Bílkoviny | 2,42 g | 16,1 g |
Sůl | 0,364 g | 2,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů