Doposud jsem dělala jen roládu z mletého masa. Takže z jednoho kusu masa to bylo pro mě dnes poprvé a musím říct, že jsem z toho měla obavy. Ale nakonec se dílo zdařilo. Taky díky mému příteli, který mi s tím rozkrojením obřího krůtího prsa pomohl. A to dýňové pyré se k roládě skvěle hodilo, bylo opravdu výborné. :)
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Roláda | |
---|---|
1 200 g |
1 200 g |
80 g |
80 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Dýňové pyré | |
700 g |
700 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Krůtí prso jsem rozkrojila na plát a položila na potravinářskou fólii. Důkladně a rovnoměrně jsem jej naklepala. Kde bylo potřeba, odkrojila jsem od krajů přesahující kousky a zaplácla jimi díry. Ještě jednou jsem to poklepala, aby vše drželo pohromadě. Vznikl mi pěkný plát ve tvaru obdélníku.
Vajíčka jsem na pánvi usmažila na másle a pak do nich vmíchala nasekanou petrželku.
-
Krůtí plát jsem osolila, opepřila a potřela hořčicí. Stranu blíž ke mně, kousek od okraje, jsem pokladla plátky slaniny. Doprostřed slaniny jsem dala smažená vajíčka, do vajíček jsem zatlačila špalíčky sýru a kolem sýru proužky očištěného a nakrájeného kozího rohu. Takže to vypadalo tak, že jsem měla kousek okraje jen maso, potom pás ze slaniny, na kterém byl menší pás z vajíček a ostatních ingrediencí a pak zbytek už zase jen maso.
-
Roládu jsem stočila, okraje zajistila špejlemi a celou jsem ji obvázala nití. Přendala jsem ji na plech s pečícím papírem. Vrch rolády jsem pokladla plátky másla.
Plech jsem vložila do předehřáté trouby a pekla půl hodiny.
Roládu jsme měla na délku na největší plech, takže celkově asi tak 18 plátků.
-
Na pyré: dýně hokaido, 5 bobkových listů, sůl, černý mletý pepř, máslo a smetana (dýně vážila 700 g po očištění, máslo jsem dala od oka a smetanu taky, tu jsem postupně přilévala během mixování až do požadované konzistence pyré).
-
Dýni jsem důkladně omyla, rozkrojila a odstranila vnitřek se semínky. Dužinu i se slupkou jsem nakrájela na menší kousky, které jsem vložila do hrnce a zalila vodou. Osolila jsem a přidala bobkové listy.
-
Dýni jsem uvařila do měkka. Poté jsem vodu scedila, odstranila bobkové listy a dýni pomačkala mačkadlem na brambory. Přidala jsem pepř, podle chuti ještě trochu soli, máslo a smetanu a vše jsem promixovala tyčovým mixérem.
Byly toho zhruba 3 porce.
Makronutrienty
10%
58%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 542 kJ | 2 261 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 540 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,37 g
1,04 g |
9,9 g
4,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,237 SVJ | 0,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,4 g
3,71 g |
30,9 g
15,5 g |
Bílkoviny | 13,7 g | 57,2 g |
Sůl | 0,701 g | 2,93 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů