Zdravé špaldovo - ovsené lievance si môžete dať buď s obľúbeným domácim džemíkom alebo kyslou smotanou vymiešanou s medom :)
Posypané škoricou majú ešte väčší, jesenný šmrnc :)
- 20m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
Ještě | |
100 ml |
100 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Zmiešame spolu špaldovú a ovsenú múku.
Do zmesi múk vmiešame trstinový cukor spolu so škoricou.
Do múky nalejeme mlieko, pridáme vajcia a asi 3 minúty šlaháme do konzistencie lievancového cesta.
Ak je cesto husté, pridáme ešte viac mlieka.
Ku koncu do cesta vmiešame postrúhané jabĺčka.
-
Pečieme v panvičke na rastlinnom oleji.
Medzi hotové lievance môžeme klásť jabĺčkové kolieska, výborné sú poliate kyslou smotanou vymiešanou s medom. Fantázii sa ale medze nekladú a vy si ich môžete ochutiť podľa svojho gusta :)
Makronutrienty
50%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 282 kJ | 4 542 kJ |
Kalorická hodnota | 306 kcal | 1 085 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,8 g
4,46 g |
94,8 g
15,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,68 SVJ | 9,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,3 g
2,5 g |
75,4 g
8,87 g |
Bílkoviny | 5,5 g | 19,5 g |
Sůl | 0,095 g | 0,335 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů