Lahodný dort, bez cukru a mouky.
- 1h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
150 g |
150 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 špetka |
1 špetka |
45 g |
45 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
45 g |
45 g |
1 lžička |
1 lžička |
Čokoládový krém | |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka paříž (kupovaná čokoládová smetana ale není LC, tak si můžete připravit domácí ze smetany, erythritolu a vysokoprocentní čokolády). 150 g |
150 g |
Bílý krém | |
150 g |
150 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Poleva | |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
ořechy lískové, pražené, sekané na posypání 20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem dala na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna na prstě viset a nespadne.) Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 35 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Potom jsem formu s vychladlým korpusem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem vrátila zpět na dno formy a uzavřela jsem obručí.
Připravila jsem si čokoládový krém. Ušlehala jsem čokoládovou smetanu a promíchala jsem ji s tvarohem a erythritolem.
Pokud si budete dělat vlastní čoko šlehačku, tak si ji udělejte den předem a to tak, že v kastrolku zahřejete smetanu s erythritolem a rozpustíte v ní čokoládu. Řekla bych, že na 150 g smetany budou tři čtverečky stačit. Ale můžete dát i víc. Pak necháte v lednici přes noc a na druhý den ušleháte.
-
Čokoládový krém jsem rovnoměrně rozetřela na spodní díl a přiklopila horním dílem korpusu.
Připravila jsem si bílý krém. Ze smetany jsem ušlehala šlehačku a smíchala s mascarpone a erythritolem.
Bílý krém jsem rovnoměrně rozetřela na dort.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s máslem a erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.
Čokoládovou polevu jsem rovnoměrně rozetřela na dort a posypala nasekanými lískovými oříšky.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
13%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 320 kJ | 1 891 kJ |
Kalorická hodnota | 316 kcal | 452 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,76 g
2,36 g |
8,25 g
3,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,576 SVJ | 0,825 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,1 g
15,7 g |
43,1 g
22,4 g |
Bílkoviny | 8,23 g | 11,8 g |
Sůl | 0,313 g | 0,448 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů