Od chvíle, co jsem si za pár kaček pořídila plech na donuty, se jich nemůžeme nabažit. Pořád vymýšlím jak je ozvláštnit. Kombinace double chocolate nebo čokoláda s vanilkou nikdy neomrzí, ale mně poslední dobou docela baví nahrazovat část mouky ovocem nebo zeleninou. Ověřila jsem si to už u cuketové bábovky, taková náhrada přidá do těsta úplně neskutečnou vláhu.
- 45m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto na donuty | |
|---|---|
|
125 ml |
125 ml |
|
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
50 g |
50 g |
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
2 kusy |
2 kusy |
| Kávová poleva | |
|
250 g |
250 g |
|
20 ml |
20 ml |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Cuketu nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
-
Kokosové mléko, vejce a kokosový olej dejte do robotu a něchte několik minut prošlehat. Přidejte všechny zbývající suroviny a opět šlehejte. Nakonec přimíchejte cuketu.
-
Pečte na donutovém plechu – vymazaném, formičky plňte zhruba na 3/4 – zhruba 15-20 minut na 180°C. Zda jsou koblížky upečené otestujte špejlí.
-
Než budete donuty namáčet v polevě, nechte je úplně vychladnout.
-
Poleva: Do menší misky dejte cukr a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte. Pomalu – po lžičkách – přidávejte kávu, dokud nedostanete krásně hladkou polotekutou polevu.
-
Hotové koblížky v ní z poloviny namočte a nechte zatuhnout.
Makronutrienty
82%
8%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 013 kJ | 537 kJ |
| Kalorická hodnota | 242 kcal | 128 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
45,2 g
28,2 g |
24 g
15 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,52 SVJ | 2,4 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,13 g
3,73 g |
2,72 g
1,98 g |
| Bílkoviny | 4,54 g | 2,41 g |
| Sůl | 0,705 g | 0,374 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














