Jeden z příkladů skvělé kombinace sladké a kyselé chuti je právě tento moučník. Stačí kousek citrónového koláče a určitě vás zasytí. I když náplň obsahuje poměrně dost cukru, vyváží to právě ne moc sladký korpus a lesní borůvky. Navíc občas si takto zamlsat určitě není na škodu. Otestováno jak dospělými, tak dětmi.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
120 g |
120 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Náplň | |
200 g |
200 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
5 kusů |
5 kusů |
4 kusy |
4 kusy |
125 g |
125 g |
Na ozdobu | |
275 g |
275 g |
150 g |
150 g |
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s cukrem a solí.
Pomocí hrubé části struhadla do ní nastrouháme vychlazené máslo (primo z lednice).
Vše propracujeme rukama do drobenky. Pracujeme rychle, ať se těsto nezahřívá.
Nakonec přidáme studenou vodu a spojíme vše do jedné hroudy těsta. Příliš nehněteme. Kousky v těstě vůbec nevadí a mají tam být.
Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu (klidně přes noc) odpočinout.
-
Poté vytáhneme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na pečicím papíře na plát. Při válení můžete těsto maličko podsypat moukou, ale nepřežeňte to.
Vyválený plát přeneseme do formy o průměru cca 26 cm. Začistíme okraje, dno promícháme vidličkou a dáme do mrazáku na 20 minut vychladit.
-
Poté dno formy vyložíme alobalem, na který nasypeme jakékoliv luštěniny pro zatížení a koláč předpečeme v troubě 10 minut při 180 °C.
Alobal s luštěninami odstraníme a připravíme si náplň.
-
Metličkou rozmícháme cukry s vejci, a poté do směsi přilijeme smetanu a citrónovou šťávu.
Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut.
-
Upečený koláč necháme pořádně vychladnout (v lednici) a ozdobíme ušlehanou šlehačkou a borůvkami.
Makronutrienty
56%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 046 kJ | 1 474 kJ |
Kalorická hodnota | 250 kcal | 352 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,1 g
14,2 g |
35,4 g
20 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,51 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,3 g
8,86 g |
21,5 g
12,5 g |
Bílkoviny | 4,23 g | 5,96 g |
Sůl | 0,144 g | 0,203 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů