Boloňská omáčka je skvělá na těstoviny. Pro nízkosacharidové stravování jsou vhodnou přílohou tzv. cudle, grusetky, apod. Boloňská omáčka se dost často dělá z mletého masa, můžete použít i maso vcelku, které nakrájejte na drobnější kousky.
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
umlet 500 g |
500 g |
300 g |
300 g |
1 stonek |
1 stonek |
100 g |
100 g |
500 g |
500 g |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
2 stroužky |
2 stroužky |
300 ml |
300 ml |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle - velká oka. Slaninu, rajčata, celer, cibuli, česnek nakrájíme na malé kousky.
-
Na pánvi osmahneme na sádle anglickou slaninu, opečeme maso dorůžova, maso vyndáme z výpeku.
-
Ve výpeku osmahneme cibuli, česnek do růžova, přidáme rajčata, osmahneme a necháme chvilku dusit tak dlouho, až se vydusí všechna tekutina. Pak přidáme zbývající zeleninu, osmahneme. Přidáme maso, červené víno, víno necháme téměř vypařit.
-
Do pánve nalijeme passatu a lehce podlijeme, necháme pod pokličkou dusit doměkka na mírném plameni. Pokud dáte pánev do trouby na 90st. na několik hodin, bude maso krásně měkké a nebudete muset míchat.
Makronutrienty
38%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 599 kJ | 2 946 kJ |
Kalorická hodnota | 143 kcal | 704 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,85 g
1,21 g |
43,5 g
5,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,885 SVJ | 4,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,88 g
3,26 g |
43,6 g
16 g |
Bílkoviny | 5,53 g | 27,2 g |
Sůl | 0,217 g | 1,07 g |
Alergeny
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů