Maso z Angusa prostě vede. Ještě ho mám v mrazáku tak 3 kila, aby trochu ubylo, vymýšlela jsem něco na neděli. Protože jsem díky Honzově mamince nemusela skoro celý týden vařit (vynikající guláš a zásoba řízků jak pro brigádu), naplánovala jsem si, že v neděli oproti zvyklostem a mému přesvědčení, strávím v kuchyni víc času.
Viděli jste film Julie a Julia? Já ano a moc se mi líbil. Viděla jsem ho kdysi s mamkou a sestrou. A po skončení filmu jsem od Verči dostala přesně TU kuchařku. Umění francouzské kuchyně od Julie Child. A tak jsem ji o víkendu poprvé otevřela, vyzkoušela vyhlášený boeuf bourguignon a musím tedy uznat, že to má skutečně něco do sebe.
Doporučujeme si tenhle recept nechat na nějaký línější den, a pak u pojídání popíjet vínko a sledovat nějaký pěkný film.
- 3h:15m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 200 g |
1 200 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 stroužky |
2 stroužky |
3 lžíce |
3 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
500 ml |
500 ml |
700 ml |
700 ml |
2 kusy |
2 kusy |
20 kusů |
20 kusů |
10 kusů |
10 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
5 g |
5 g |
1 snítka |
1 snítka |
300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
Napřed si pokrájím vše, co budu během vaření potřebovat. Tedy maso a kost 4-5 cm velké, slaninu na nudličky, cibuli na zasmažení nakrájím na drobno, česnek nastrouhám, mrkev na kolečka. Šalotky a žampiony zatím můžu nechat. Později obojí oloupu a nakrájím na půlky.
-
Na olivovém oleji (nebo sádle) osmažím cibuli dozlatova. Přidám slaninu a opékám dokud pěkně nepustí šťávu.
-
Přidám kostky masa, opekám, dokud se nezatáhnou ze všech stran. Když se tak stane, vyndám maso na talíř a nechám odpočinout. V hrnci orestuji všechnu pokrájenou mrkev. Do hrnce pro vůni vložím snítku rozmarýnu.
-
Maso vrátím zpět a zapráším hladkou moukou. Nechám opéct, přidám rajčatový protlak a nakonec zaliji připraveným vývarem. Důkladně rozmíchám, aby mi mouka neudělala hrudky, ale hezkou hladkou omáčku.
-
Do hrnce doplním vodu tak, aby bylo všechno maso ponořené. Podle chuti ji okořením solí a pepřem. Snížím teplotu na sporáku a nechám maso pomalu dusit do měkka. Ve vhodném hrnci se dá péct i v troubě. Trvá to kolem dvou hodin minimálně. Směsí pravidelně míchám, aby se nepřipálila.
-
Když už je maso měkké, na pánvi orestuji žampiony, potom šalotky. Obojí přidám do hrnce k omáčce a ještě zhruba 20 minut vařím.
-
Omáčku necedím ani nepasíruji. Líbí se mi v ní ty velké kousky zeleniny, které fungují i jako příloha.
-
K bourguignonu je nejlépe zakousnout kus pečiva. My milujeme cibulovou bagetu z Globusu. A víno - co zbyde dopijeme.
Makronutrienty
27%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 439 kJ | 1 538 kJ |
Kalorická hodnota | 105 kcal | 368 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,08 g
1,32 g |
17,8 g
4,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,508 SVJ | 1,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,82 g
1,42 g |
16,9 g
4,98 g |
Bílkoviny | 8,75 g | 30,6 g |
Sůl | 3,23 g | 11,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů