BOEUF BOURGUIGNON
Maso z Angusa prostě vede. Ještě ho mám v mrazáku tak 3 kila, aby trochu ubylo, vymýšlela jsem něco na neděli. Protože jsem díky Honzově mamince nemusela skoro celý týden vařit (vynikající guláš a zásoba řízků jak pro brigádu), naplánovala jsem si, že v neděli oproti zvyklostem a mému přesvědčení, strávím v kuchyni víc času. Viděli jste film Julie a Julia? Já ano a moc se mi líbil. Viděla jsem ho kdysi s mamkou a sestrou. A po skončení filmu jsem od Verči dostala přesně TU kuchařku. Umění francouzské kuchyně od Julie Child. A tak jsem ji o víkendu poprvé otevřela, vyzkoušela vyhlášený boeuf bourguignon a musím tedy uznat, že to má skutečně něco do sebe. Doporučujeme si tenhle recept nechat na nějaký línější den, a pak u pojídání popíjet vínko a sledovat nějaký pěkný film.
- 3h:15m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí kližka bez kosti | 1 200 g |
slanina | 100 g |
cibule bílá | 2 kusy |
česnek | 2 stroužky |
rajský protlak | 3 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 4 lžíce |
vývar hovězí domácí | 500 ml |
víno červené jakostní | 700 ml |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
žampion | 20 kusů |
cibule sladká, šalotka | 10 kusů |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý | 5 g |
rozmarýn | 1 snítka |
mrkev | 300 g |
Postup přípravy
-
Napřed si pokrájím vše, co budu během vaření potřebovat. Tedy maso a kost 4-5 cm velké, slaninu na nudličky, cibuli na zasmažení nakrájím na drobno, česnek nastrouhám, mrkev na kolečka. Šalotky a žampiony zatím můžu nechat. Později obojí oloupu a nakrájím na půlky.
-
Na olivovém oleji (nebo sádle) osmažím cibuli dozlatova. Přidám slaninu a opékám dokud pěkně nepustí šťávu.
-
Přidám kostky masa, opekám, dokud se nezatáhnou ze všech stran. Když se tak stane, vyndám maso na talíř a nechám odpočinout. V hrnci orestuji všechnu pokrájenou mrkev. Do hrnce pro vůni vložím snítku rozmarýnu.
-
Maso vrátím zpět a zapráším hladkou moukou. Nechám opéct, přidám rajčatový protlak a nakonec zaliji připraveným vývarem. Důkladně rozmíchám, aby mi mouka neudělala hrudky, ale hezkou hladkou omáčku.
-
Do hrnce doplním vodu tak, aby bylo všechno maso ponořené. Podle chuti ji okořením solí a pepřem. Snížím teplotu na sporáku a nechám maso pomalu dusit do měkka. Ve vhodném hrnci se dá péct i v troubě. Trvá to kolem dvou hodin minimálně. Směsí pravidelně míchám, aby se nepřipálila.
-
Když už je maso měkké, na pánvi orestuji žampiony, potom šalotky. Obojí přidám do hrnce k omáčce a ještě zhruba 20 minut vařím.
-
Omáčku necedím ani nepasíruji. Líbí se mi v ní ty velké kousky zeleniny, které fungují i jako příloha.
-
K bourguignonu je nejlépe zakousnout kus pečiva. My milujeme cibulovou bagetu z Globusu. A víno - co zbyde dopijeme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů