Každý, kdo před Vánoci začne péct cukroví, se po kratším či delším čase nakonec musí vypořádat s problémem hromadících se vaječných bílků v lednici.
Prý jdou v pohodě zamrazit, ale já to nedělám. Radši se snažím zpracovat je čerstvé.
- 30m
- 14 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
9 kusů |
9 kusů |
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Krém | |
200 ml |
200 ml |
prostě dva kusy 50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem bílky se špetkou soli a postupně přišleháme cukr, až nám vznikne pevný a lesklý sníh. Pak už jen vařečkou vmícháme směs mouky, máku a prášku do pečiva a těsto natřeme na velký plech (mám 42x32cm), vystlaný pomaštěným pečícím papírem. Pečeme asi 10-12 minut na 180 stupňů.
-
Hotový plát necháme na plechu vychladnout a poté potřeme krémem. Za současného odstraňování papíru stočíme roládu a uložíme alespoň na dvě hodinky do lednice zatuhnout.
-
Šlehačku vyšleháme s mlékem dotuha a poté lehce vmícháme tvaroh.
Na obrázku může být: jídlo
Makronutrienty
65%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 853 kJ | 670 kJ |
Kalorická hodnota | 204 kcal | 160 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,8 g
17,6 g |
21,8 g
13,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,78 SVJ | 2,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,48 g
1,76 g |
5,09 g
1,38 g |
Bílkoviny | 8,67 g | 6,8 g |
Sůl | 0,52 g | 0,408 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů