Plán byl jasný, uvařit gulášovku a nemuset nikomu nic vysvětlovat. Tedy, takovou, aby nikdo neměl potřebu se vůbec ptát, jestli je to origoš, nebo vegoš :-D
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
10 g |
10 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,1 litru |
0,1 litru |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao 1,5 lžic |
1,5 lžic |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Hrnec, dobře když bude mít silnější dno. Olej, kmín, trochu sušeného tymiánu. Pustíme plamen. Necháme kmínem a tymiánem provonět olej a tím i polívku. Pak přidáme velikánskou cibuli, co rostla asi někde u radiokativního spadu. Nebo třeba 3 středně velké. Restujeme. A když restujeme, tak do zlatava. Pak přidáme 1 plechověčku rajského protlaku a restujeme dál, protlak je potřeba zasmažit. Takže třeba 5minut? Pak do protlaku přidáme navlhčenou sojovou drť, anobž granulát. A worchestrovku, třeba 2PL. Pak přidáme sladkou, uzenou a pálivou papriku. Poloměr nechám na jednolitvci, já 1:1:0,5. Restujeme chvíli aby paprika pustila silice, ale nezhořkla. A teď, kdo má podlije douškem piva, tmavé, světlé, je to fuk, jen upřednostňuji desítku, kvůli hořkosti. Kdo nemá, nevadí, docílí dobroty i tak. Takže podlijeme, necháme chvilku restovat a odpařit alkohol a přidáme vývar, nebo voda a bujon.
-
Pak brambory. Protlačíme několik stroužků česneku, já asi 4 ks, trochu nového koření mletého, 1bobkový lupen. Až se polévka pod poklicí na pozvolném plameni rozbublá, přidáme 1,5 PL kakaa holandského rozmetlovaného v trošce vody. Hořká, vysoce procentní čokoláda, zapůsobí stejně. A necháme pomalu a pozvolna vařit, dokud brambory nejsou tak akorát.
Makronutrienty
65%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 528 kJ | 814 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 195 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17 g
1,65 g |
26,1 g
2,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,7 SVJ | 2,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,51 g
0,428 g |
10 g
0,66 g |
Bílkoviny | 2,43 g | 3,74 g |
Sůl | 1,97 g | 3,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů