Quiche - LC

Laduš

Quiche (čti kiš) je tradiční francouzský slaný koláč. Hodí se jako předkrm, ale stejně tak je možné jej podávat jako lehký oběd či večeři, např. v kombinaci se salátem.

Základem je křehké těsto se smetanovo-vaječnou náplní, do které se přidávají další ingredience. Těch náplní existuje spousta variant. Nejznámější je quiche Lorraine, kde nesmí chybět slanina, crème fraîche či tučná smetana a muškátový oříšek.

Já jsem se rozhodla udělat vegetariánskou verzi. Pro doplnění bílkovin jsem přidala ricottu. A jelikož jsem použila i tučnější sýr, tak abych jinde na tucích odlehčila, místo tučné smetany ke šlehání jsem použila pouze 12% smetanu na vaření.

Quiche doporučuji konzumovat vychlazený.

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na korpus jsem smíchala v míse a důkladně prohnětla rukou. Vytvořila jsem těsto, které jsem vyválela mezi dvěma pečícími papíry a přendala do koláčové formy vymaštěné máslem. Těsto můžete do formy i natlačit. Ve formě jsem dno propíchala vidličkou.

    Těsto můžete nechat odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie, nebo jej můžete vyválet rovnou, jak jsem to udělala já.

  2. Cibuli jsem nakrájela na tenké měsíčky a osmahla na olivovém oleji.

    Z rozmrazeného špenátu jsem vymačkala vodu. Jarní cibulku jsem nakrájela na malé kousky.

    Korpus jsem vložila do vyhřáté trouby a pekla 15 minut na 180 °C. Můžete péct ale i 10 minut, záleží na troubě. Poté jsem formu s korpusem vyndala a nechala trochu vychladnout.

    Mezitím jsem si připravila smetanovou náplň. V misce jsem prošlehala ricottu se smetanou, vejci, solí, pepřem a sušeným česnekem. Vmíchala jsem nastrouhaný sýr.

  3. Na dno korpusu jsem rozprostřela osmahnutou cibuli. Na tu jsem pokladla špenát a posypala jarní cibulkou. Zalila jsem připravenou smetanovou směsí.

    Koláč jsem vložila do trouby a pekla ještě 40 minut.

    Poté jsem nechala vychladnout v pokojové teplotě a pak vložila vychladit do lednice.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte