
Připravte si lahodnou špenátovou roládu s krémovou náplní z ricotty, sušených rajčat a svěží bazalky. Tato roláda je ideální jako lehký oběd, večeře nebo působivý předkrm na jakékoli setkání.
- 50m
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
300 g |
300 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravte těsto na roládu. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmixujte s čerstvým špenátem a 50 g ricotty, aby vznikla hladká směs. Můžete přidat i špetku muškávového mletého oříšku.
-
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Poté sníh opatrně a po částech vmíchejte do špenátovo-žloutkové směsi. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem do výšky přibližně 1 cm a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut. Ještě za tepla, ihned po vytažení z trouby, srolujte upečené těsto i s pečicím papírem do ruličky. Nechte ji takto úplně vychladnout.
-
Mezitím si připravte náplň. Zbylou ricottu vyšlehejte do hladka. Osolte a opepřete ji podle vaší chuti. Přidejte najemno nasekané lístky bazalky a sušená rajčata, která jste nakrájeli na malé kousky.
-
Jakmile je roláda vychladlá, opatrně ji rozmotejte a sloupněte pečicí papír. Vnitřek těsta rovnoměrně potřete připravenou sýrovou náplní. Přidat můžete i další ingredience - šunku, plátkový sýr, uzeného lososa. Roládu pevně zamotejte zpět. Pro dokonalé spojení chutí a lepší krájení nechte roládu uležet v lednici alespoň 1 hodinu. Poté ji nakrájejte na plátky a můžete podávat.
Makronutrienty
22%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 620 kJ | 291 kJ |
Kalorická hodnota | 148 kcal | 69,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,52 g
3,09 g |
2,59 g
1,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,552 SVJ | 0,259 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,55 g
5,2 g |
4,48 g
2,44 g |
Bílkoviny | 10,1 g | 4,73 g |
Sůl | 2,06 g | 0,968 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů