- bez mléčných bílkovin
Už delší dobu mám strašnou chuť na prošívanou deku, přesně tu jsme jedli jako malé děti, moje maminka nám ji chystala často s tvarohem. Bohužel ten je při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nemožný, a tak už delší dobu pracuji na alternativě, která by byla chuťově přijatelná......
http://navlnechuti.cz/prosivany-kolac-mandlovym-tvarohem/
- 1h:30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
100 g |
100 g |
|
150 g |
150 g |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
250 ml |
250 ml |
|
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
|
120 g |
120 g |
|
1 kus |
1 kus |
| Mandlový tvaroh | |
|
loupané, předem namočené 270 g |
270 g |
|
šťáva 1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
mléko mandlové, rostlinný nápoj 100 ml |
100 ml |
|
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Tento korpus je velmi univerzální je skvělý ve světlé verzi s vynecháním kakaového prášku na bublaninu či běžné korpusy je nadýchaný a krásně vláčný.
Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, kakaový prášek. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.
-
Přidáme mandlový tvaroh, který jsme si připravili. Den předem si namočíme mandle, druhý den slijeme vodu, nasekáme si mandle sekáčkem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme vanilku, sladidlo, šťávu z limetky a pár lžic rostlinného mléka, tolik, aby se nám směs dobře šlehala a byla lehce tekoucí ze lžíce.
-
Takto připravený tvaroh s pomocí zdobícího sáčku naneseme do těsta různými směry cik cak. Máme hotovo už jen stačí vložit do předehřáté trouby a upéct, já pekla při teplotě 180°C přibližně 50 minut, vyzkoušíme špejlí, pokud by korpus již byl pečený a tvaroh se nám ještě nezdál, byl tekutý, tak překryjeme alobalem a ještě dopečeme, nesmí stékat po špejli jen lepit. Necháme důkladně vychladnout, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.
Makronutrienty
57%
17%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 030 kJ | 1 731 kJ |
| Kalorická hodnota | 246 kcal | 414 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
27,9 g
8,81 g |
46,9 g
14,8 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,79 SVJ | 4,69 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,9 g
1,57 g |
21,7 g
2,63 g |
| Bílkoviny | 8,6 g | 14,5 g |
| Sůl | 0,541 g | 0,909 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














