Rychlé a kvalitní jídlo pro lidi, kteří chtějí bezlepkovou a na vápník bohatou snídani. Tento recept všechna jmenovaná kritéria splňuje.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Postup přípravy
-
Přes noc namočíme pohanku, kterou ráno opláchneme, přidáme do ní nastrouhané jablko a 3 lžíce mletého máku. Pokud je jablko kyselejší můžeme dosladit např. agávovým sirupem. Vše promícháme a necháme si chutnat.
-
Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších, pro zdraví prospěšných, funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.
Makronutrienty
76%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 886 kJ | 2 533 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 605 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,3 g
1,79 g |
104 g
5,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,63 SVJ | 10,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6 g
0,866 g |
17,2 g
2,48 g |
Bílkoviny | 5,43 g | 15,5 g |
Sůl | 0,061 g | 0,174 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů