Oblíbená a rychlá houbová pochoutka, do které chuť vajec dodává vulkanická černá sůl.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Smaženice | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na středním plameni rozehřejeme olej, zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibulku, přidáme houby a dusíme (můžeme podlít trochou vody) pod pokličkou za občasného míchání, dokud nejsou houby měkké (cca 5 min.). Tofu pečlivě rozmačkáme vidličkou a zamícháme k houbám. Chceme-li řidší konzistenci, přidáme trochu vody.
-
Přidáme lžíci sojové omáčky, kmín, kurkumu, pepř a sůl podle chuti. Poté vsypeme lahůdkové droždí nebo černou sůl (v tom případě to nepřeháníme s obyčejnou solí), pečlivě promícháme, aby se spojily všechny chutě, odstavíme z ohně a nakonec zamícháme petržel či jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem.
-
Lahůdkové droždí i černá sůl v jídle velmi věrně vytváří vajíčkovou chuť. Černá sůl však vytvoří i typické "aroma", takže je jídlo po vejcích i cítit.
Makronutrienty
19%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 677 kJ | 1 854 kJ |
Kalorická hodnota | 162 kcal | 443 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,86 g
1,23 g |
13,3 g
3,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,486 SVJ | 1,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
0,876 g |
34,7 g
2,4 g |
Bílkoviny | 7,56 g | 20,7 g |
Sůl | 0,425 g | 1,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů