Rozmačkané tofu díky černé soli a sypkému lahůdkovému droždí získá chuť blízkou míchaným vejcím.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Tofíčka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
6 kusů |
6 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
5 g |
5 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Na pánvi rozpálíme olej* a osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu rozmačkáme vidličkou a přihodíme do pánve. Poté přidáme kurkumu kvůli barvě (možno i římský kmín) a pečlivě promícháváme. Můžeme přidat dvě polévkové lžíce sypkého lahůdkového droždí (ne běžného!). Ke konci můžeme přidat trochu vody a sojové omáčky (chceme-li tofíčka řídčí) a dochutíme pepřem.
-
Nakonec přidáme černou sůl (důležitá pro vaječnou chuť a vůni), vsypeme bylinky (petržel, pažitku) a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny (ředkvičky, rajčata, okurky, papriky). Lze také rozmixovat, a získat tak bezvaječnou pomazánku.
-
*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.
Makronutrienty
19%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 889 kJ | 1 730 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 414 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,32 g
1,78 g |
12,3 g
3,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,632 SVJ | 1,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,5 g
1,23 g |
34,1 g
2,39 g |
Bílkoviny | 8,95 g | 17,4 g |
Sůl | 0,741 g | 1,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů