Pohanka loupaná lámanka
energetická hodnota
1 435 kJ
1 435 kJ
tuky
(2 %)
(2 %)
sacharidy
(88 %)
(88 %)
bílkoviny
(10 %)
(10 %)
POHANKA
CHARAKTERISTIKA:
- Pohanka je rostlina, která kvete bílými až fialovými květy, plodí hnědě zbarvené dřevnato – dužnaté plody. Semena se konzumují.
KDE SE PĚSTUJE:
- Pohanka se pěstuje hlavně v bývalých státech SSSR, v Indii, Polsku, Japonsku a v USA.
CO OBSAHUJE:
- Je významným zdrojem rutinu.
- Je zdrojem vlákniny, minerálních látek (zinek Zn, draslík K, železo Fe, vápník Ca, měď Cu, selen Se, mangan Mn), vitamínů. Vit. B1 (thiamin), B2 (ribvoflavin), niacin, vit. C a vit. E.
- Glykemický index (50-60).
ÚČINKY:
· Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií.
· Obsah vlákniny povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.
- Obsah rutinu má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, játra, trávicí a pohlavní orgány. Zvyšuje pevnost stěn cév a napomáhá prevenci proti hemeroidům a přináší úlevu při křečových žilách.
- Je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby.
- Posiluje imunitu a používá se i při detoxikaci.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Pohanku můžeme koupit ve formě krupek, lámanky, krupice, slupek (k výrobě čajů), nebo mouky.
- Tyto ingredience můžeme použít k přípravě různých pokrmů: sladké pohankové kaše, pomazánky, knedlíky, polévky, zavářky, halušky, lívance, polenta, pudinky, moučníky, sladké palačinky. Především se z ní peče chléb.
- Můžeme kombinovat s jinou moukou pro zvýraznění chutě.
- Příprava pohanky optimální konzistence může někdy působit problémy. Důležité je pohanku před použitím rychle proprat studenou vodou a odstranit tak různé příměsi.
- Velmi důležité je přesné dávkování vody při vaření tak, abychom vodu nikdy neslévali (ztráta rutinu). K 1 dílu pohanky přidáme 1,5 dílu vody. Vhodné je také přidat špetku soli a lžíci oleje. Pohanku přivedeme do varu, 2 – 3min vaříme pod poklicí a necháme 30 min dojít pod peřinou (přikrýt utěrkou). Nemícháme!
- Pohanku loupanou můžeme přidávat do polévek jako zavářku.
- Pohanka se používá jako příloha (např. místo rýže).
- Při výrobě mletých výrobků z pohanky je třeba vědět, že pohanka lepí méně než ostatní obiloviny, a proto je dobré ji kombinovat s výrobky s vyšším obsahem škrobu (např. ovesné vločky).
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Seženeme ji především ve zdravé výživě, ale také v běžných supermarketech, mezi luštěninami.
- Pohanku koupíme buď jako sušenou nať, hlavně v čajových směsích, nebo loupanou v sáčcích po 0,5 kg i v bio kvalitě.
- Můžeme si vybrat světlou či tmavou, avšak chutí se nijak neliší.
ZDROJ K TEXTU: